Jeopolitik riskler baskı yaratıyor

İstanbul, 3 Nisan (Hibya) - Alnus Yatırım’ın günlük bültenine göre, Borsa İstanbul’da küresel risk iştahındaki zayıflamaya rağmen sınırlı toparlanma dikkat çekti. ...

tarafından
3 Nisan 2026 yayınlandı / 03 Nisan 2026 07:55 güncellendi
1 dk 51 sn1 dk 51 sn okuma süresi
Jeopolitik riskler baskı yaratıyor
Google News Google News ile Abone Ol 0 Yorum

Alnus Yatırım’ın analizine göre,  BIST-100 endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları sonrası güne düşüşle başlarken, gün içinde gelen alımlarla yüzde 0,88 yükselişle 13.051,69 puandan kapanış yaptı. Endeksin işlem hacmi ise bir önceki güne göre geriledi. Yükselişe en fazla katkıyı ASELS, BIMAS ve ASTOR hisseleri sağladı.

Yurt içinde açıklanan haftalık verilere göre, kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesi sınırlı düşüş gösterirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) brüt rezervlerinde 22 milyar doları aşan gerileme kaydedildi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında da düşüş gözlenirken, yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde alım, devlet iç borçlanma senetlerinde ise satış yönünde pozisyon aldı.

Küresel piyasalarda ise Trump’ın İran’a yönelik “2-3 hafta içinde sert darbe” açıklaması risk iştahını zayıflattı. ABD ve İsrail’in İran’a yönelik olası operasyonlarına ilişkin haber akışı tedirginliği artırırken, gün içinde İran’dan Hürmüz Boğazı’na ilişkin gelen daha ılımlı mesajlar piyasaları kısmen rahatlattı.

Yeni güne girilirken, ABD yönetiminin çelik, alüminyum ve bakır ürünlerine yüzde 25, bazı ilaçlara ise yüzde 100’e varan gümrük tarifesi getirmesi ile jeopolitik söylemlerin sertleşmesi risk algısını yeniden yükseltti. Asya-Pasifik piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, BIST-100 endeksinin güne yatay bir başlangıç yapması bekleniyor.

Analizde, yurt içinde gözlerin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak mart ayı enflasyon verilerine çevrildiği vurgulandı. Özellikle enflasyon verisi sonrasında TCMB’nin 22 Nisan’daki Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklentilerin netleşmesinin, başta bankacılık sektörü olmak üzere piyasalarda oynaklığı artırabileceği ifade edildi.

Küresel tarafta ise ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ücret artışları gibi verilerin yanı sıra hizmet PMI göstergeleri ve jeopolitik gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmayı sürdüreceği değerlendirildi.

Hibya Haber Ajansı

Bu yazıya tepkin ne?

Yorum Ekle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Runner disqualified after winning the wrong race
22 Eylül 2021

Runner disqualified after winning the wrong race

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Minority streamers have ‘a target on their back’
22 Eylül 2021

Minority streamers have ‘a target on their back’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’
22 Eylül 2021

Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Muğla’da kız çocuklarının hayalleri panolarda paylaşıldı
11 Ekim 2025

Muğla’da kız çocuklarının hayalleri panolarda paylaşıldı

Jeopolitik riskler baskı yaratıyor

Bu Yazıyı Paylaş

İnternet sitemizde tanıtım yazınız olmasını ister miydiniz? İletişim
Bize Ulaşın Bildirimler Giriş Yap
2