BTC - $70,981.00 -2.39%
ETH - $2,189.77 -2.35%
USDT - $1.00 -0.01%
XRP - $1.32 -1.64%
BNB - $591.79 -2.21%
USDC - $1.00 0.00%
SOL - $82.00 -2.70%
TRX - $0.32 1.16%
FIGR_HELOC - $1.04 1.81%
DOGE - $0.09 -2.08%
USDS - $1.00 -0.01%
WBT - $52.00 -1.88%
HYPE - $40.26 -4.69%
LEO - $10.12 0.15%
ADA - $0.24 -4.12%
BCH - $422.72 -3.94%
LINK - $8.73 -2.96%
XMR - $337.49 0.00%
ZEC - $366.21 -1.82%
USDE - $1.00 0.01%

Trump, ABD’yi iklim anlaşmaları da dahil 66 uluslararası kuruluştan çekiyor

Washington, 8 Ocak (Hibya) - ABD, ülkenin "çıkarlarına aykırı" olduğu gerekçesiyle, aralarında önemli iklim anlaşmalarının da bulunduğu düzinelerce uluslararası kuruluş, sözleşme ve anlaşmadan çekiliyor....

tarafından
8 Ocak 2026 yayınlandı / 08 Ocak 2026 08:55 güncellendi
2 dk 31 sn2 dk 31 sn okuma süresi
Trump, ABD’yi iklim anlaşmaları da dahil 66 uluslararası kuruluştan çekiyor
Google News Google News ile Abone Ol 0 Yorum

ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba günü yaptığı açıklamada, listede 35'i Birleşmiş Milletler dışı ve 31'i Birleşmiş Milletler kuruluşu olmak üzere 66 kuruluşun yer aldığını ve bunların çoğunun iklim değişikliği konusunda kritik çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Bunlar arasında, iklim değişikliği konusunda dünyanın en yetkili bilimsel kuruluşu olan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), koruma çalışmalarını yönlendirmek için teknik ve politika tavsiyeleri sağlayan küresel otorite olan Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) ve uluslararası iklim eylemini koordine etmek için birincil küresel anlaşma olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UFCCC) yer alıyor.

1992'de kurulan UNFCCC, iklim değişikliğini yavaşlatma çabaları için uluslararası bir yapı görevi görüyor ve Trump'ın iki kez çekildiği Paris Anlaşması da dahil olmak üzere önemli anlaşmaların temellerini oluşturuyor. 197 devlet ve Avrupa Birliği tarafından onaylanmış, en yaygın uluslararası anlaşmalardan biridir.

Dünya Kaynakları Enstitüsü ABD Direktörü David Widawsky, yaptığı açıklamada, UNFCCC'den çekilmenin (ABD bunu yapan ilk ve tek ülke) "Amerikan avantajını karşılığında hiçbir şey almadan kaybetmek anlamına gelen stratejik bir hata" olduğunu söyledi. "30 yıllık anlaşma, uluslararası iklim işbirliğinin temelidir. Ayrılmak sadece Amerika'yı kenara itmekle kalmıyor, ABD'yi tamamen arenadan çıkarıyor."

Trump, bu örgütlere üye olmanın, katılmanın veya başka bir şekilde destek sağlamanın "Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarlarına aykırı" olduğunu söyledi ve tüm yürütme departmanlarına ve ajanslarına "en kısa sürede çekilmeyi gerçekleştirmek için acil adımlar atmaları" talimatını verdi. Daha önce Dünya Sağlık Örgütü, BM Filistinli Mülteciler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), BM İnsan Hakları Konseyi ve UNESCO dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlardan çekilmelerini haklı çıkarmak için de aynı argümanı kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Marco Rubio, örgütleri "Amerikan karşıtı, işe yaramaz veya israfçı" olarak nitelendirdi ve diğer örgütlerin incelemesinin hala devam ettiğini ekledi. Sosyal medya paylaşımında, "Çıkarlarımıza aykırı hareket eden küreselci bürokratları finanse etmeyi bırakacağız" dedi.

Hibya Haber Ajansı

Bu yazıya tepkin ne?

Yorum Ekle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Runner disqualified after winning the wrong race
22 Eylül 2021

Runner disqualified after winning the wrong race

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Minority streamers have ‘a target on their back’
22 Eylül 2021

Minority streamers have ‘a target on their back’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’
22 Eylül 2021

Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çin Ticaret Bakanlığı: Japonya yanlış açıklamalarını düzeltmezse, önlem alacağız
04 Aralık 2025

Çin Ticaret Bakanlığı: Japonya yanlış açıklamalarını düzeltmezse, önlem alacağız

Trump, ABD’yi iklim anlaşmaları da dahil 66 uluslararası kuruluştan çekiyor

Bu Yazıyı Paylaş

İnternet sitemizde tanıtım yazınız olmasını ister miydiniz? İletişim
Bize Ulaşın Bildirimler Giriş Yap
2