Fidan: Süreci baltalamak için temelsiz gerekçeler üretmeye, bahanelere sığınmaya gerek yok

İstanbul, 3 Kasım (Hibya) - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'deki ateşkes süreci baltalamak için temelsiz gerekçeler üretmeye, bahanelere sığınmaya gerek olmadığının altını çizdi. ...

tarafından
3 Kasım 2025 yayınlandı / 03 Kasım 2025 17:40 güncellendi
3 dk 14 sn3 dk 14 sn okuma süresi
Fidan: Süreci baltalamak için temelsiz gerekçeler üretmeye, bahanelere sığınmaya gerek yok
Google News Google News ile Abone Ol 0 Yorum

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yedi ülkenin dışişleri bakanlarıyla Gazze Konulu Bakanlar Toplantısında bir araya geldi. 

Teoplantı sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Fidan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"İsrail ateşkesi düzenli olarak ihlal ediyor ve insani yardımın ihtiyaç duyulan düzeyde ulaştırılmasına engel oluyor. Artık son derece kritik bir aşamaya ulaştık.

Bugün Gazze konulu toplantıya katılan ülkelerin ortak bir görüşü var; Gazze’deki soykırımın yeniden başlamasını istemiyoruz. Ateşkesin sürmesini ve iki devletli kalıcı barışın tesisi yönünde adımlar atılmasını destekliyoruz. Bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum.

İsrail, ateşkes ilanından bu yana 250’ye yakın Gazzeliyi öldürmüştür. Filistinlileri provoke etmeye çalışan bu saldırılara bir an önce son verilmelidir.

 İsrail, insani yardımların ulaştırılması konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmemektedir.  Mutabakata göre, günlük 650 insani yardım kamyonunun ve 50 akaryakıt tankerinin girişine izin verilmesi gerekmekte ama biz bu miktarın içeriye ulaştığını düşünmüyoruz. İsrail’in bu politikası nedeniyle insani yardımlar kamyonlarda ya da depolarda bekletiliyor.

Toplantıda ayrıca, Gazze’nin yönetimi ve güvenliğine ilişkin düzenlemelerle ilgili konuları da ele aldık. Hamas, Gazze’nin iradesini Filistinlilerden oluşacak bir komiteye devretmeye hazırdır. Söz konusu düzenlemeler, Filistin halkının haklarını koruduğu ölçüde zamana ve tahriklere dayanaklı hale gelecektir.

Önümüzdeki günlerde kurulması öngörülen uluslararası istikrar gücünün görev tanımı ve oluşumuna ilişkin müzakereleri de kendi aramızda görüştük. Bu sürecin, anlaşmanın arabulucuları ve Filistin tarafıyla uzlaşı halinde yürütülmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. 

Öte yandan, Gazze’de yeniden toparlanma ve imar faaliyetleri hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Bu konuda uluslararası koordinasyonu çok önemsiyoruz. Özellikle kış aylarının yaklaştığını dikkate alarak bu alanda somut adımların hızla atılması gerekmektedir.

Gazze’nin yeniden ayağa kalkması ve Filistin halkının umutlarının ve geleceğe dair inancının yeniden yeşermesi gerekmektedir. Toplantıya katılan ülkeler olarak bu konuyu da yakından takip edeceğiz.

Filistinliler arasında sağlanacak birlik, Filistin’in uluslararası toplum nezdindeki temsilini de güçlendirecektir.

Orta Doğu, geçmişte de krizlerle karşı karşıya kalmış ancak her defasında barış ve istikrar üretebilmiş bir coğrafyadır. Bugün 7 ülke, ortak sorumluluk bilinciyle bir araya geldik, buradan hep birlikte açık bir mesaj veriyoruz:

‘Süreci baltalamak için temelsiz gerekçeler üretmeye, bahanelere sığınmaya gerek yoktur. Ateşkesi sabote eden, baltalayan hiçbir sebebe izin verilmemelidir. Filistinlilerin gösterdiği irade karşılık bulmalı ve barışa giden süreç korunmalıdır. Bu yol sabır ve kararlılık gerektiriyor. Biz bu erdemlere sahip ülkeler olarak, bu yolda yürümeye devam edeceğiz.’"

Hibya Haber Ajansı

Bu yazıya tepkin ne?

Yorum Ekle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Runner disqualified after winning the wrong race
22 Eylül 2021

Runner disqualified after winning the wrong race

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Minority streamers have ‘a target on their back’
22 Eylül 2021

Minority streamers have ‘a target on their back’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’
22 Eylül 2021

Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bakan Kurum, Birleşmiş Milletler COP Bürosu üyeleriyle görüştü
25 Şubat 2026

Bakan Kurum, Birleşmiş Milletler COP Bürosu üyeleriyle görüştü

Fidan: Süreci baltalamak için temelsiz gerekçeler üretmeye, bahanelere sığınmaya gerek yok

Bu Yazıyı Paylaş

İnternet sitemizde tanıtım yazınız olmasını ister miydiniz? İletişim
Bize Ulaşın Bildirimler Giriş Yap
2