BTC - $95,167.00 -0.47%
ETH - $3,286.93 -0.60%
USDT - $1.00 0.00%
BNB - $936.43 0.37%
XRP - $2.06 -0.41%
SOL - $143.86 0.69%
USDC - $1.00 0.33%
TRX - $0.31 0.63%
STETH - $3,287.94 -0.56%
DOGE - $0.14 -2.04%
FIGR_HELOC - $1.03 0.30%
ADA - $0.40 0.64%
WSTETH - $4,025.45 -0.53%
WBT - $57.31 -0.07%
WBETH - $3,574.96 -0.62%
WBTC - $95,152.00 -0.17%
BCH - $593.69 -1.08%
XMR - $634.93 -5.32%
WEETH - $3,567.79 -0.64%
USDS - $1.00 -0.01%

Ekmen: Çevresel riskler ve idari ihmalleri sorgulamak kamu yararı gereği zaruridir

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin ve Adana illerini kapsayan nehir sistemleri konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) değerlendirdi....

tarafından
29 Ekim 2025 yayınlandı / 29 Ekim 2025 14:35 güncellendi
2 dk 28 sn2 dk 28 sn okuma süresi
Ekmen: Çevresel riskler ve idari ihmalleri sorgulamak kamu yararı gereği zaruridir
Google News Google News ile Abone Ol 0 Yorum

DEVA Partili Ekmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Mersin ve Adana illerini kapsayan nehir sistemlerinin, başta Tarsus Çayı, Deliçay, Seyhan Nehri ve Ceyhan Nehri olmak üzere bölgedeki vatandaşların içme ve kullanma suyu, tarımsal sulama, balıkçılık, ekoturizm ve tarım – hayvancılık faaliyetleri açısından yaşamsal öneme sahip olduğunu belirten Ekmen, şunları söyledi:

“Ancak son yıllarda bu akarsuların sanayi ve tarım faaliyetlerinin etkisiyle ağır bir ekolojik tehdit altında olduğu çevre meslek örgütleri tarafından çok sayıda raporla belgelenmektedir. Son olarak TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın Mersin ve Adana Şubeleri, 22 Ekim 2025 tarihinde kamuoyuna yaptıkları ortak açıklamada, bu nehir sistemlerinin ciddi boyutta kirlilik riski taşıdığına, su kaynaklarının taşıma kapasitesinin aşıldığına, mikroplastik ve ağır metal kirliliğinin arttığına, tarımsal faaliyetlerden kaynaklı azot – fosfor yükünün su kalitesini tehdit ettiğine ve balık ölümlerinin çoğaldığına dikkat çekmiştir.”

Ekmen, balık ölümlerinin, koku şikayetlerinin ve ötrofikasyonun artmasına rağmen yerel idareler ile bakanlık arasında yeterli koordinasyon kurulamadığı, denetimlerin etkisiz kaldığı ve halk sağlığına dair risklerin şeffaf biçimde açıklanmadığı yönünde eleştirilerin kamuoyuna yansıdığını ifade ederek, “Bu kapsamda, aşağıdaki sorularla birlikte hem çevresel riskleri hem de idari ihmalleri sorgulamak, kamu yararı gereği zaruridir” dedi.

Ekmen’in Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergedeki sorulardan bazıları şu şekilde:

“Tarsus Çayı, Deliçay, Seyhan Nehri ve Ceyhan Nehri’nde son üç yılda bakanlığınız tarafından yapılmış su kalitesi analizlerinin sonuçları nelerdir? Bu analizlerde azot, fosfor, BOD, COD, ağır metaller ve mikroplastik parametreleri ölçülmüş müdür?

Bu nehir havzalarında “çevresel taşıma kapasitesi” çalışması yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nedir, yapılmadıysa neden yapılmamıştır?

Mersin ve Adana OSB’lerinde faaliyet gösteren tüm işletmelerin arıtma tesislerinin yeterliliği denetlenmiş midir? Kaç işletmeye idari yaptırım uygulanmıştır?

Tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan gübre ve hayvan atıklarının nehir kıyılarına dökülmesiyle ilgili son beş yılda kaç denetim yapılmıştır? Uygulanan ceza ve uyarı sayısı kaçtır?”

Hibya Haber Ajansı

Bu yazıya tepkin ne?

Yorum Ekle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Runner disqualified after winning the wrong race
22 Eylül 2021

Runner disqualified after winning the wrong race

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Minority streamers have ‘a target on their back’
22 Eylül 2021

Minority streamers have ‘a target on their back’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’
22 Eylül 2021

Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Guterres: Teknolojiyi insanlık yönlendirmeli, tersi değil
17 Ocak 2026

Guterres: Teknolojiyi insanlık yönlendirmeli, tersi değil

Ekmen: Çevresel riskler ve idari ihmalleri sorgulamak kamu yararı gereği zaruridir

Bu Yazıyı Paylaş

İnternet sitemizde tanıtım yazınız olmasını ister miydiniz? İletişim
Bize Ulaşın Bildirimler Giriş Yap
2