Doğu Avrupa ülkeleri AB’nin göç politikalarına meydan okuyor

Stockholm, 13 Kasım (Hibya) - Polonya ve Macaristan liderliğindeki bir grup göçmen karşıtı grup, sığınmacıların kotalara göre yeniden dağıtılması planı nedeniyle AB'ye meydan okumaya hazır olduklarını söylüyor. ...

tarafından
13 Kasım 2025 yayınlandı / 13 Kasım 2025 10:45 güncellendi
2 dk 14 sn2 dk 14 sn okuma süresi
Doğu Avrupa ülkeleri AB’nin göç politikalarına meydan okuyor
Google News Google News ile Abone Ol 0 Yorum

Euronews'ın haberine göre, Salı günü Avrupa Komisyonu, İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi sıcak nokta ülkelerinin yükünü hafifletmek için yeni bir dağıtım planı açıkladı. Bu, bazı Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin yardım sunması gerekeceği anlamına geliyor.

Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti, kota sistemine katılmayacaklarını ve Komisyon'a meydan okumaya hazır olduklarını belirtti.

Göç ve Sığınma Paktı'na göre, tüm AB ülkeleri, çoğunluğu Güney Avrupa'da bulunan ve "göç baskısı altında" kabul edilen ülkelerin yükünü hafifletmek için nüfusları ve toplam GSYİH'leri oranında katkıda bulunmak zorunda.

Bunu üç farklı şekilde yapmalarına izin veriliyor: Belirli sayıda sığınmacıyı kendi topraklarına yerleştirerek, yer değiştirmeyi kabul etmedikleri kişi başına 20.000 Avro ödeyerek veya İtalya ve İspanya gibi "baskı altında" kabul edilen üye ülkelerde operasyonel destek sağlayarak. Kurallar uyarınca bu üç yöntemin bir kombinasyonu da mümkün.

Toplam tutar ve yer değiştirmelerin payı, yıl başından önce üye devletler tarafından belirlenecek. 27 üye devlet, Komisyon'un son derece gizli ve kamuoyuna açıklanması beklenmeyen bir önerisine dayanarak bir "dayanışma havuzu" oluşturmak zorunda kalacak.

Yasayla belirlenen asgari miktar 30.000 yer değiştirme ve 600 milyon Avro mali katkı.

Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti, yer değiştirmeleri kabul ederek veya mali katkı sağlayarak katkıda bulunmak istemediklerini belirttiler.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Komisyon raporunun sunulmasından kısa bir süre sonra Twitter'da "Polonya, Göç Paktı kapsamında göçmen kabul etmeyecek. Bunun bedelini de ödemeyeceğiz" diye yazdı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán da sert bir tutum sergiledi: "Göç Paktı'nı uygulamayacağız. Göçmen almayacağız ve onlar için tek bir kuruş bile ödemeyeceğiz."

Slovakya Başbakanı Robert Fico da, göç konusunda sert bir tutum sergiledi ve Orbán'ın "sıfır göçmen" sloganına destek veriyor.

Yeni Çekya Başbakanı Andrej Babiš henüz kabineyi atamamış olsa da, "ulusal güvenlik gerekçeleriyle" kota sistemine karşı çıktığını dile getirdi.

Hibya Haber Ajansı

Bu yazıya tepkin ne?

Yorum Ekle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Runner disqualified after winning the wrong race
22 Eylül 2021

Runner disqualified after winning the wrong race

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Minority streamers have ‘a target on their back’
22 Eylül 2021

Minority streamers have ‘a target on their back’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’
22 Eylül 2021

Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Guangzhou-Zhanjiang yüksek hızlı tren hattı hizmete girdi
22 Aralık 2025

Guangzhou-Zhanjiang yüksek hızlı tren hattı hizmete girdi

Doğu Avrupa ülkeleri AB’nin göç politikalarına meydan okuyor

Bu Yazıyı Paylaş

İnternet sitemizde tanıtım yazınız olmasını ister miydiniz? İletişim
Bize Ulaşın Bildirimler Giriş Yap
2