BTC - $66,955.00 -0.03%
ETH - $2,051.27 -0.49%
USDT - $1.00 -0.01%
XRP - $1.31 -0.29%
BNB - $589.92 0.91%
USDC - $1.00 0.02%
SOL - $80.14 0.49%
TRX - $0.32 0.86%
FIGR_HELOC - $1.03 -0.07%
DOGE - $0.09 -0.33%
USDS - $1.00 0.01%
WBT - $51.24 -0.14%
LEO - $10.05 0.01%
ADA - $0.24 0.20%
BCH - $443.15 -0.13%
HYPE - $35.67 -0.69%
LINK - $8.66 -0.50%
USDE - $1.00 0.00%
XMR - $317.77 -2.60%
CC - $0.14 -1.98%

Çakır: Peyzaj mimarı istihdamı artık zorunlu

Bursa, 11 Aralık (Hibya)-Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Başkanı Zehra Candan Çakır, yerel yönetimlere ve ilgili kurumlara peyzaj mimarı istihdamının önemine dikkat çekti. Çakır, kuraklık ve su yönetimi sorunlarına karşı peyzaj planlamasının kritik olduğunu vurguladı....

tarafından
11 Aralık 2025 yayınlandı / 11 Aralık 2025 17:30 güncellendi
2 dk 9 sn2 dk 9 sn okuma süresi
Çakır: Peyzaj mimarı istihdamı artık zorunlu
Google News Google News ile Abone Ol 0 Yorum

Bursa’da düzenlenen bir panelde konuşan Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Başkanı Çakır, yerel yönetimlere ve ilgili tüm kurumlara peyzaj mimarı istihdamı konusunda uyarılarda bulundu. Çakır, artan kuraklık ve su yönetimi sorunlarına değinerek, doğru peyzaj planlamasının şehirlerin ekolojik dayanıklılığı ve yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini söyledi.

Çakır, kuraklık riskine ilişkin, “Artık kuraklık gerçeğini konuşuyoruz. Artan sıcaklıklar, geçirimsiz yüzeyler ve ekosistem kayıpları nedeniyle suyu yönetemeyen kentler daha kırılgan hale geliyor. Bursa’da yaşadığımız su kesintileri ve altyapı sorunları bunun en somut göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurakçıl peyzajın Türkiye genelinde zorunluluk haline geldiğine de dikkat çeken Çakır, “Organize sanayi bölgeleri de dahil olmak üzere tüm kamusal alanlarda su kaynaklarının verimli kullanılması, yerel ve kurakçıl bitkilerin tercih edilmesi, çim alanlarının azaltılması, yağmur suyunun değerlendirilmesi ve geçirgen yüzeylerin artırılması artık ulusal bir standarttır” dedi.

Çakır, peyzaj projelerinin yalnızca ruhsat dosyası evrakı olmadığını vurgulayarak, “Bir kentin su döngüsünü, ekolojik dayanıklılığını ve yaşam kalitesini belirleyen temel omurgadır. Bu nedenle yerel yönetimlere çağrımız nettir: Hiçbir politika ve teknik düzenleme, peyzaj mimarı istihdamı olmadan sahada karşılık bulamaz” ifadelerini kullandı.

Peyzaj mimarlarının ruhsat süreçlerinde, denetimlerde ve su-yeşil altyapı kararlarında görev almasının artık bir tercih değil, iklim uyumunun gereği olduğunu belirten Çakır, “Bursa özelinde doğru planlanmış peyzaj, kentin görünmeyen ama en güçlü dirençlilik kalkanıdır” diye konuştu.

Panelin sonunda Çakır, Bursa’nın sürdürülebilir bir kent haline gelmesi için atılacak adımların önemine değinerek, tüm katılımcılara teşekkür etti ve sözlerini “Kentimizin ve mesleğimizin ortak güçle ilerlemesini diliyorum” şeklinde tamamladı.

Hibya Haber Ajansı

Bu yazıya tepkin ne?

Yorum Ekle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Runner disqualified after winning the wrong race
22 Eylül 2021

Runner disqualified after winning the wrong race

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Minority streamers have ‘a target on their back’
22 Eylül 2021

Minority streamers have ‘a target on their back’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’
22 Eylül 2021

Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yalçın: E-OSB Portalımız ile sanayicimiz her türlü işini bilgisayar başında hallediyor
21 Ocak 2026

Yalçın: E-OSB Portalımız ile sanayicimiz her türlü işini bilgisayar başında hallediyor

Çakır: Peyzaj mimarı istihdamı artık zorunlu

Bu Yazıyı Paylaş

İnternet sitemizde tanıtım yazınız olmasını ister miydiniz? İletişim
Bize Ulaşın Bildirimler Giriş Yap
2