ABD-İran görüşmesi öncesi petrol fiyatları yüzde 1,4 düştü

İstanbul, 5 Şubat (Hibya) - ABD ve İran, görüşmelerin kapsamı konusunda farklılıklar sürmesine rağmen Cuma günü Umman'da görüşme konusunda anlaşmaya vardıktan sonra Perşembe günü petrol fiyatları yüzde 1,4 düştü....

tarafından
5 Şubat 2026 yayınlandı / 05 Şubat 2026 07:50 güncellendi
2 dk 8 sn2 dk 8 sn okuma süresi
ABD-İran görüşmesi öncesi petrol fiyatları yüzde 1,4 düştü
Google News Google News ile Abone Ol 0 Yorum

Asya ticaretinde ABD ham petrolü (WTI) yüzde 1,4 düşüşle varil başına 64,26 dolara, küresel referans Brent petrolü de yüzde 1,4 düşüşle varil başına 68,49 dolara geriledi.

İran, görüşmeleri Batılı güçlerle uzun süredir devam eden nükleer anlaşmazlığa odaklamak isterken, ABD gündemin Tahran'ın balistik füze programını, Orta Doğu'daki silahlı gruplara verdiği iddia edilen desteği ve ülkedeki insan hakları sicilini de kapsaması istiyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in “çok endişelenmesi gerektiğini” söyledi ve petrol fiyatları yaklaşık yüzde 3 yükseldi.

Trump, geçen ay Tahran'ın nükleer programı konusunda bir anlaşmaya varmaması halinde İran'a saldırı emri verebileceğini söylemişti. Ayrıca, İran'da sesini yükselten protestocuları desteklemek için müdahale etmekle tehdit etmişti.

Analistler, piyasaların hızla tersine dönebilecek diplomatik sinyalleri aşırı yorumlayabileceği konusunda uyardı. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre, Umman ve İran arasındaki Hürmüz Boğazı, küresel petrol üretiminin yaklaşık beşte birinin günlük olarak aktığı hayati bir kanal. Orta Doğu'daki ham petrol üreticilerini dünyanın önemli pazarlarıyla bağlayan çok önemli bir su yolu.

Citi analistleri, piyasada yukarı yönlü baskıların devam ettiği konusunda uyardı: “Ham petrol fiyatları, acil risk primini hafifleten yaklaşan ABD-İran müzakereleriyle ilgili tartışmalar nedeniyle yatıştı, ancak hem piyasa katılımcıları hem de biz yukarı yönlü risklerden endişe duyuyoruz.”

ABD'nin İran'a yönelik eylemlerini ve Hindistan'ın Rusya'dan petrol alımına ilişkin belirsizliği kilit faktörler olarak gösteren Citi, piyasa konumlandırmasının arz endişelerini yansıtmaya devam ettiğini, kısa vadeli teslimatlı petrolün sonraki aylara göre primli işlem gördüğünü ve çarpık alım opsiyonu fiyatlarının, tüccarların hala yüksek fiyatlara karşı korunmak için ödeme yaptığını gösterdiğini belirtti.

Hibya Haber Ajansı

Bu yazıya tepkin ne?

Yorum Ekle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Runner disqualified after winning the wrong race
22 Eylül 2021

Runner disqualified after winning the wrong race

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Minority streamers have ‘a target on their back’
22 Eylül 2021

Minority streamers have ‘a target on their back’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’
22 Eylül 2021

Carbon dioxide shortage ‘threatens food security’

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Emici külot kategorisinde “Neyse ki Sleepy var!”
07 Ocak 2026

Emici külot kategorisinde “Neyse ki Sleepy var!”

ABD-İran görüşmesi öncesi petrol fiyatları yüzde 1,4 düştü

Bu Yazıyı Paylaş

İnternet sitemizde tanıtım yazınız olmasını ister miydiniz? İletişim
Bize Ulaşın Bildirimler Giriş Yap
2