Japonya Başbakanı Sanae Takaichi’nin, Çin’e yönelik kışkırtıcı açıklamalarına uluslararası akademisyenlerden de sert tepki geldi. Akademisyenler, Tek Çin ilkesinin evrensel bir mutabakat olduğunu belirterek, Takaichi’nin ifadelerini militarizmin ve faşist düşüncenin dönüşü ve İkinci Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzene meydan okuma olarak nitelendirdi.
Slovakyalı filozof, çevirmen ve sinolog Marina Carnogurska-Ferancova, Tek Çin ilkesinin uluslararası toplumun evrensel mutabakatı olduğunu vurguladı. Carnogurska-Ferancova, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin tüm Çin’i temsil eden tek meşru hükümet olduğunu ve Taiwan'ın Çin’in bir parçası olduğunu kaydetti. Slovakyalı akademisyen, Japonya Başbakanı Takaichi’nin bugün hala böyle sözler söylemeye cesaret etmesinin, tamamen militarizm ve faşist düşüncenin dönüşü ve İkinci Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzene açık bir meydan okuma olduğunu belirtti.
Akademisyen, “Japonlar herkesten iyi bilmelidir ki, atom bombası atılan dünyadaki tek ülke kendileridir. Bu nedenle barışı korumaya daha çok özen göstermeli ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmamasını sağlamalıdırlar. Çünkü bu, tüm insanlığın hayatta kalmasıyla ilgili.” ifadesini kullandı.
ABD’nin Tricontinental Sosyal Araştırmalar Enstitüsü İcra Direktörü Vijay Prashad ise Takaichi’yi “aşırı sağcı bir politikacı” olarak tanımladı. Prashad, “Şunu unutmamak önemlidir: O, aşırı sağcı bir politikacı ve uzun zamandır Japonya'nın, Çin dahil olmak üzere Asya ülkelerinde işlediği suçları savunmaktadır. Japonya'nın kendi tarihini yeniden değerlendirmesi gerekiyor. Şimdi Japonya’nın savaş suçlarını ve Japon militarizmini savunan bir başbakan iktidara geldi ve Taiwan konusunda saçma sapan konuşmalar yaparken tarihte Japonya'nın Taiwan’a karşı yaptığı girişim için hiç özür dilemedi veya bu tarihten ders çıkarmadı. Birleşmiş Milletler harekete geçmeli. Çünkü (Takaichi'nin açıklamaları) BM Şartı'nı ihlal etti ve onun ifadeleri bir ülkeye karşı doğrudan bir tehdit oluşturdu.” diye konuştu.
Hibya Haber Ajansı
